Omgaan met pesten
15 november 2020 

Omgaan met pesten

Ineens begon het pesten

Als kind ben ik zelf gepest. Opeens doken op school nare teksten op deuren, spiegels in de toiletten, bankjes en tafels buiten op het schoolplein. Meestal met mijn telefoonnummer erbij. 

Schaamte en angst ging er door mij heen. Want wat was er mis met mij? Waarom gebeurde het bij mij en niet bij andere kinderen die ik kende? Ben ik dan niet leuk genoeg? Wat doe ik verkeerd? Het pesten nam toe en ik kwam steeds ongelukkiger thuis. Na twee maanden vroeg mij moeder mij wederom: wat is er met je aan de hand Kim? Gaat het wel goed? Toen kwamen de tranen. ‘Mam ik wordt gepest’. Pff het hoge woord was eruit. Gelukkig reageerde mijn ouders super goed en begripvol. Ze namen mij serieus en namen contact op met school. School erkende dat het best ernstig was en dat ze zoekend waren naar een oplossing.

Altijd maar bang

Ondertussen had ik daardoor nooit zin om naar school te gaan en was altijd bang voor wat de pesters nu weer zouden gaan doen. Als ik thuis kwam van school was ik erg verdrietig en had last van buikpijn. Ik sliep slecht en huiswerk maken lukte al helemaal niet meer. Ik weet dus als geen ander dat pesten mentale en lichamelijke klachten kan geven. 

Mijn ouders hebben op een gegeven moment een geheim nummer genomen omdat de telefoon voortdurend ging. Ook ’s nachts, mensen die mij niet kenden schelden me gewoon uit. Pas na een jaar werden de pesters in de toiletten op school betrapt. Ze zaten niet bij mij in de klas, maar in een parallelklas.

Bureau Halt

De pesters moesten naar bureau Halt maar dat leken ze wel stoer te vinden. Ook moesten ze me een brief met excuses schrijven, maar daarin stond dat ze niet snapten waar ik me druk over maakte. Ik bleef me op school niet veilig voelen en ik ben uiteindelijk van school gegaan.

Positief zelfbeeld

Toen ik 15 was, heeft mijn moeder hulp gezocht voor mij. Toen kreeg ik weer een positief zelfbeeld en durfde ik weer mijn hobby’s op te pakken. Ik heb mega veel steun gehad aan mijn ouders, die mij telkens lieten zien wat ik wel allemaal kan en dat ik de wereld waard ben. Ik bloeide weer op en voelde me weer sterker worden.

Dit gun ik alle kinderen en mijn missie is dan ook om zoveel mogelijk kinderen erbij te helpen.

Als je kind wordt gepest is dat natuurlijk verschrikkelijk. Als Sta Sterk trainer werk ik met kinderen die slachtoffer zijn -geweest- van pesten en geef hierbij graag een paar tips die jouw kind kunnen helpen.

Dit kun je doen als je kind gepest wordt

Tip 1

Neem je kind serieus! Zelf ben ik vroeger enorm gepest en wat een geluk had ik dat mijn ouders dit serieus namen. Als kind wil je niks anders dan gehoord en begrepen worden. Als je als kind eenmaal het lef hebt gevonden om het te vertellen, luister dan naar je kind. Vraag wie, wat, waar, wanneer, en hoe er wordt gepest. Bedank je kind dat die het heeft verteld en zeg dat je hem/haar zal gaan helpen door samen een plannetje te bedenken.

Tip 2

Bedenk samen met je kind een plan. De meeste kinderen zijn bang dat als je het op school gaat vertellen dat het erger wordt. Stel je kind gerust, ga samen brainstormen en schrijf op post-its allemaal plannetjes. Wat zou je willen doen? Wie kan ons daarbij helpen? De juf of een vriendje of vriendinnetje? Wanneer is een handig tijdstip om het te vertellen? Op deze manier maak je overzichtelijke stappen en kan je kind mee beslissen over de vervolg acties. Let op! Niks doen is echt geen optie.

Tip 3

Laat je kind zien wat het allemaal wel kan! Kinderen die zijn/worden gepest denken vaak dat ze nergens goed in zijn of dat waar ze goed in zijn niks waard is. Dat klopt natuurlijk helemaal niet. Geef je kind dus echte complimenten. Dus niet alleen: ‘Wat goed gedaan’, maar concreet zeggen wat die goed heeft gedaan. Bijvoorbeeld bij een mooie tekening: ‘Wat mooi dat je verschillende kleuren hebt gebruikt. Daar heb je goed over nagedacht.’ Elk kind krijgt meer zelfvertrouwen als die ook gewaardeerd wordt om zijn kwaliteiten en niet alleen om zijn prestaties 🙂

Tip 4

Een hobby of sport voor je kind kan helpen. Laat je kind uit het negatieve spiraal komen door leuke activiteiten te doen buiten de plek waar die wordt gepest. Probeer nieuwe dingen uit waar je kind plezier kan hebben, kan ontspannen en nieuwe vrienden kan maken.

Tip 5

Leer je kind omgaan met vervelend pestgedrag. De manier waarop je iets zegt kan er voor zorgen dat de pester doorgaat of juist stopt. Dus vraag aan uw kind hoe die reageert op pestgedrag? Kruip je weg of ga je vechten? Wat is een handige manier om voor jezelf op te komen? Rechtop staan, pester aankijken en zeggen waar je last van hebt. Sterk leren weg lopen is ook belangrijk, hoe langer je blijft staan tegenover de pester, hoe erger het wordt. Vraag ook aan wie je kind hulp kan vragen.

Sterker worden gaat niet over één dag ijs. Kinderen hebben tijd nodig om dit te oefenen en het nieuwe gedag zich eigen te maken. Een Sta Sterk-training kan hier hulp bij bieden.

Heb geduld, begrip en geef vooral heel veel liefde en positieve aandacht aan je kind 🙂 Samen sta je sterk tegen pesten.

Kim Aukema Sta Sterk Trainer Omgaan met pesten

Over de schrijver
Kim Aukema is 34 jaar en woont samen met man en zoontje in Haarlem. Kim is al 14 jaar zelfstandig ondernemer en is maatschappelijk betrokken binnen diverse maatschappelijke organisaties. Daarnaast zet ze zich in als Sta Sterk Trainer voor de Stichting Omgaan met Pesten. Als creatief ondernemer heeft Kim Aukema verschillende educatieve prentenboeken gemaakt voor kinderen. Haar laatste boek is 'Krabbetje Kor wil rechtdoor' dat gaat over pesten. Tijdens het maakproces kwam ze in contact met de Stichting Omgaan met pesten. Kim: "Ik werd zo blij van hun werkzaamheden, dat ik zelf hun vakopleiding ben gaan volgen en mijn licentie heb gehaald als erkend Sta Sterk-trainer". Kim is zelf als kind jarenlang gepest. Ze had daardoor geen zin meer om naar school te gaan en was altijd bang voor wat de pesters nu weer zouden gaan doen. Later leerde ze hoe ze sterk kon staan, hoe ze voor zichzelf kon opkomen en hoe ze haar eigen mening kon geven. Toen voelde ze zich weer gelukkig, en zelfverzekerd. Kim gunt dit elk kind!
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down