Hoe vind jij jouw geluk?
22 januari 2021 

Hoe vind jij jouw geluk?

Een gelukkig leven is een leven van iemand die in balans is. Maar wat is dat dan, balans in je leven?

Een heel mooi hulpmiddel om erachter te komen hoe je ervoor staat en wat je zou kunnen doen om meer geluk in je leven te ervaren, is het Wheel of Life, of te wel het Levenswiel.

Het levenswiel komt oorspronkelijk uit het Tibetaans Boeddhisme en is tegenwoordig een veel gebruikte tool door life en business coaches. Het oorspronkelijke levenswiel kent 8 levensgebieden. Echter wanneer je op internet op zoek gaat, dan vind je ook levenswielen met 5, 9 of 10 levensgebieden.

Vanuit de PREP Academie hebben wij gekozen voor 5 levensgebieden. Vooral om het leven simpel en krachtig te houden. Je gelukkig voelen hangt samen met de onderstaande spaken van het wiel:

 1. Persoonlijke ontwikkeling
 2. Werk en Geld
 3. Relaties
 4. Gezondheid
 5. Plezier

Hoe gelukkig ben jij op dit moment met je leven? Doe je het werk wat je leuk vindt? Verdien je genoeg geld? Ben je blij met je relatie en besteed je genoeg tijd aan familie en vrienden?

Heb je genoeg aandacht voor je kinderen en ervaar je thuis in je gezin rust, warmte en waardering voor elkaar?

Heb je voldoende tijd voor jezelf of snak je ernaar om gewoon even alleen te kunnen zijn?

En hoe zat het afgelopen jaar met jouw persoonlijke groei? Heb je je op een bepaalt vlak kunnen ontwikkelen of sta je al een tijdje stil? Heb je voldoende zelfvertrouwen? Of kun je nog wel een dosis lef gebruiken om nu eindelijk die ene stap te zetten?

Ken je de kracht van jouw eigen gedachten? Van een positieve levensstijl? En heb je de regie over jouw eigen leven of leef jij het leven van iemand anders?

Vele vragen die helpen om erachter te komen wat jou gelukkig of gelukkiger maakt. Je bent even bewust bezig met jezelf. Naar hoe het werkelijk met je gaat en wat je eigenlijk dolgraag zou willen verbeteren om meer geluksgevoel in je leven te ervaren. Als je dit in kaart hebt kun je gerichte stappen nemen naar je doel.

Levenswiel PREP Academie

 

Laten we de verschillende levensgebieden eens afgaan.

 1. Persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling gaat over groei op mentaal en spiritueel vlak. Om te kunnen groeien moet je eerlijk naar jezelf kunnen kijken. Zelfbewustzijn is dan ook een belangrijk onderdeel in persoonlijke ontwikkeling. In dit levensgebied komt ook jouw levensdoel aan de orde. Wat is jouw doel en jouw taak hier op aarde? Doe je genoeg naar je zin om jezelf te ontwikkelen? En hoe ga jij om met interne blokkades?

 

 1. Werk en Geld

Werk en geld kunnen je beide heel ongelukkig maken. Vooral als je het niet hebt. En als je wel werk hebt, doe je dan het werk wat je leuk vindt om te doen? Verloopt jouw carrière zoals jij dat voor ogen hebt, of zou je liever andere keuzes willen maken? Durf je te kiezen voor ondernemen? Maak jij jouw ondernemersdroom waar? En komen jouw talenten in jouw werk tot hun recht?

En als we kijken naar geld, heb jij jouw financiën op orde? Heb je genoeg geld om rond te komen en de dingen te doen die je graag wilt doen?

 

 1. Relaties

We hebben het hier in dit levensgebied over verschillende soorten relaties. Liefdesrelatie, de relatie met je kinderen, met je familie en met je vrienden en laten we vooral ook niet de relatie met jezelf vergeten. Liefde is hierin het werkwoord. Fijne relaties vragen nu eenmaal aandacht, interesse en tijd voor elkaar.

Neem je relaties eens onder de loep. Heb je een partner of zou je die heel graag willen? Voel jij je veilig, gewaardeerd en is er liefdevolle genegenheid voor elkaar. Heb je regelmatig contact met je familie en vrienden? Of zou je elkaar eigenlijk wel wat vaker willen zien? En hoe kijk je naar jezelf? Vind je jezelf mooi en ben je trots op jezelf? Vind je jezelf helemaal goed zoals je bent? Of ben je bewust of onbewust jezelf constant aan het bekritiseren?

 

 1. Gezondheid

In dit levensgebied gaat het aan de ene kant om jouw fysieke gesteldheid en aan de andere kant ook over je mentale gezondheid. Lichaam en geest zijn nu eenmaal onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Voel jij je fit en gezond? Heb je lichamelijke klachten? Leef je gezond en beweeg je genoeg? Heb je voldoende energie? En hoe ga je om met emoties? Ben jij stressbestendig? Heb jij iemand om mee te praten en om af en toe eens lekker je hart te luchten?

 

 1. Plezier

Plezier in je leven draagt ook voor een evenredig deel bij aan het ervaren van levensgeluk. Ontspanning, passie, leuke dingen doen en vrije tijd zorgen daarnaast ook voor ruimte in je leven. Zonder ruimte voel je je gevangen in de waan van de dag en voel je je geleefd.

Kijk eens of je genoeg tijd voor jezelf hebt, en op welke manier je van betekenis bent voor anderen. Voldoende plezier in je leven zal je veel positiviteit en voldoening geven.

Jouw levenswiel invullen

Ga voor jezelf de vijf levensgebieden af en geef ze een score op de schaal van één tot tien. Eén is niet tevreden, tien is helemaal tevreden. Kleur per levensgebied jouw score in.

Een wiel kan pas rollen als het mooi rond is. En hoe groter het wiel, des te minder hard het hoeft te draaien wanneer het in beweging is. Dus kijk eens waar bij jou de uitschieters zitten. Kan jouw wiel op een rustig tempo, zonder hobbels en bobbels rollen? Of heb je nog ergens werk te doen?

Hoe draait jouw wiel?

Wat zijn jouw aandachtspunten? Waar zou jij voorrang aan willen of moeten geven om jouw leven een stuk gelukkiger te maken? Geef je reactie onder deze blog. Ik ben echt heel benieuwd.

En als je er dan ook echt mee aan de slag wilt gaan, dan is het goed om te weten dat wij hier binnenkort een fantastische nieuwe cursus ‘Wheel of Life’ voor hebben. Samen met mijn team help ik jou om echt het verschil te gaan maken in je leven. Je krijgt veel praktische handvaten aangereikt, opdrachten die je ogen openen en toegang tot een community omdat je het ook allemaal niet alleen hoeft te doen. Geen zweverig gedoe. Je gaat gedegen stappen maken om per direct meer geluk te ervaren.

Benieuwd naar deze cursus? Laat hieronder je gegevens achter en we houden je op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Nieuws cursus Wheel of Life

Bij inschrijving via dit formulier word je op de hoogte gehouden over de laatste ontwikkelingen rond de cursus Wheel op Life en ben je als eerste op de hoogte van de lanceringsdatum.
  Over de schrijver
  Anita Meeuwsen startte in 2015, als Business Coach, haar eerste bedrijf Meester in Resultaat. Vandaag de dag coacht ze vrouwelijke ondernemers op het gebied van identiteit, energiemanagement en bedrijfsgroei. Als eigenaar van de PREP Academie wil Anita graag een positieve bijdrage leveren aan het leven van anderen. Het verhogen van levensgeluk voel dan ook echt als een levensmissie. Anita woont samen met Marco en is moeder van drie dochters (11, 16 en 19 jaar). In haar vrije tijd zoekt ze graag de natuur op en kan ze onbeperkt genieten van boeken over levenswijsheid. Typisch Anita: ze is verliefd op enthousiasme.
  Reactie plaatsen

  arrow_drop_up arrow_drop_down